Utrata wagi bez uczucia głodu!
Najskuteczniejsza dieta w historii odchudzania!



PRZYRZĄDZANIE POTRAW Z MIĘSA I RYB NA DIECIE

mieso

Twórca diety białkowej, dr Pierre Dukan jest francuzem. We Francji znacznie łatwiej o wyszukane mięsa czy świeże owoce morza, a to właśnie są produkty będące podstawą proteinowego menu. Na szczęście i w naszym kraju coraz łatwiej o cielęcinę czy krewetki. Jednak wciąż są to dosyć drogie produkty. Co zrobić, aby nie zbankrutować na diecie i jednocześnie zapobiec monotonii posiłków? Odpowiedzią jest właściwa technika przyrządzania dań mięsnych i rybnych.

Drób

kurczak

To najbardziej popularne mięso dozwolone do spożywania na diecie. W polskiej kuchni dominuje smażona pierś z kurczaka w panierce, która na diecie proteinowej jest zabroniona. Wyjątkiem jest panierka z otrębów owsianych. Jednak pierś z kurczaka można przyrządzić w bardziej wyszukany sposób, nadając jej inny, nieznany dotąd smak. Warto zamarynować ją w jogurcie, mieszance ziół czy musztardzie. Mięso przyjmie aromaty i nabierze wyrazistego smaku. Niewielkim kosztem mamy szeroką gamę dań z drobiu. Indyk wymaga więcej poświęcanie, uwagi i czasu na przygotowanie. Jedna z pewnością jest formą, która uatrakcyjnia codzienne menu.

W przyprawach sypkich kurczaka czy indyka możemy marynować całą noc. Jednak jeśli pozostawimy go w musztardzie lub occie możemy przyśpieszyć rozkładu mięsa, które trudniej poddać obróbce termicznej. Pamiętamy, że pierś czy udko drobiowe należy pozbawić skóry, gdyż jest ona tłusta i bogata w cholesterol. Posiadając dobry nóż nie będzie trudno wykonać tę konieczną czynność. Również wywary i rosoły należy gotować na mięsie bez skóry.

Autor diety namawia swoich podopiecznych do spożywania także perliczek czy przepiórek. W Polsce są prawie niedostępne i z pewnością kosztu zakupu takiego mięsa niewarte są zachodu. Niemniej jeśli będziesz mieć możliwość nabycia takich mięs nie wahaj się i eksperymentuj. Oryginalne publikacje francuskiego lekarza zaproponują smaczny i ciekawy przepis.

Ryby i owoce morza

łosoś

To zdecydowanie mniej popularne od drobiu produkty proteinowe. A szkoda, bo wybór pośród ryb jest ogromny. Można spożywać chude i tłuste morskie oraz słodkowodne. W diecie dopuszczalne są: dorsz, morszczuk, dorada, mieczyk, halibut i wędzony halibut, flądra, miętus, makrela, barwena, sardynki, łosoś i wędzony łosoś, sola, śledzie, surimi, pstrąg, panga, tilapia, tuńczyk, turbot i kilka mniej znanych gatunków. Warto skosztować jak najwięcej rodzajów, gdyż w fazie I i II to właśnie ryby i drób stanowią bazę menu. Ryby możemy przyrządzać na patelni, grillu czy w piecu. Pamiętaj, aby większość ryb smażyć ze skórą, zapobiega to ich rozpadaniu się na patelni. Pieczone ryby przyrządzaj w brytfankach, foli aluminiowej czy specjalnym rękawie. Dzięki temu będą soczyste, a pieczenie ze wspomaganiem nie wymusi dodatku tłuszczu. Idealnym rozwiązaniem będą także ryby wędzone jak makrela, tuńczyk czy łosoś. Sprawdzą się w sałatkach, pastach lub jako przekąski. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład produktów wędzonych, czy nie zawierają dodatku cukru lub oleju, które są niedozwolone na diecie. Nie bój się ryb, są zdrowsze od mięsa, a właściwie przyrządzone zaskakują smakiem i delikatnym mięsem. Od czasu do czasu możesz wybrać się do lepiej zaopatrzonego sklepu nabyć krewetki lub inne owoce morza. W książkach oraz Internecie znajduje się sporo przepisów z diety proteinowej z wykorzystaniem tych morskich stworzonek.

Wołowina i cielęcina

To zdecydowanie droższe od drobiu propozycje produktów dostarczających pełnowartościowego białka. Ponadto wołowina jest dość trudnym do przygotowania mięsem, wymaga odpowiedniego podejścia i znajomości podstawowych technik jej przyrządzania. Warto wiedzieć, że soli się ją dopiero na końcu (wyjątek stanowią bite zrazy czy rolady).wołowina Wołowinę należy marynować, aby delikatnie skruszała i nabrała odpowiednich aromatów. Idealnie nadają się marynaty octowe i musztardowe. Polędwicę można jeść na surowo lub półkrwisto. Resztę partii mięsa należy poddać właściwej obróbce termicznej. Wołowina to mięso znacznie droższe od drobiu czy wieprzowiny, ale warto uwzględnić je w menu, gdyż dostarcza żelaza, kolagenu oraz cennych witamin z grupy B. Bitki, zrazy czy polędwica grillowana to rarytasy, na które możesz sobie pozwolić. Części wołowiny, które możesz spokojnie wybierać to nie tylko najdroższa polędwica, to także ligawa, biała krzyżowa, pieczeń czy rostbef. Uważajmy na skład mięs wołowych mielonych. Często znajduje się tam nawet 20% tłuszczu. Warto prosić sprzedawcę o mielenie polędwicy czy innej części na miejscu. Nie polegać na porcjowanych mięsach mielonych sprzedawanych na białych tackach.

Cielęcina to bardzo „wdzięczne” jednak trudno dostępne mięso. Szkoda, bo to mięso niskokaloryczne i idealne do potrawek czy przyrządzania w sosach zabielanych jogurtem. Jeśli trafisz na nią w sklepie nie wahaj się, spraw sobie przyjemność i skosztuj tego gatunku mięsa. Z pewnością warto.

Spożywać możemy także podroby: wątróbkę kurczaka, cielęcą ozorek wołowy, cynaderki. Jednak pamiętajmy, ze są to produkty o dużej zawartości cholesterolu. Sięgajmy po nie sporadycznie.

Źródło: P. Dukan, J. Urbaniak „Nie potrafię schudnąć” Kraków 2010.



TABLETKI NA ODCHUDZANIE

preparaty na odchudzanie

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Tabletki odchudzające to skuteczny sposób na wsparcie twojej diety, który uzupełni i przyspieszy proces odchudzania. Sprawdź aktualne porównanie najpopularniejszych preparatów dostępnych w Polsce, które znajdziejsz na chudnij-szybko.pl



ranking aplikacji

  • 1. miejsce - DietMap

    DietMap to zwycięzca naszego rankingu! Dietą zarządzamy w profilu na stronie www. Program posiada bardzo dużo funkcjonalności do zarządzania dietą dukana takich jak automatyczna lista zakupów, kontroler wagi czy automatyczna zmiana faz diety.
    Zawiera ogromną bazę przepisów dostosowanych do polskiej kuchni. W całości w języku polskim. W każdym momencie możliwość zmiany diety dukana na inną ułożoną przez dietetyków.

    UWAGA! program dostępny również w formie aplikacji mobilnej, ale żeby skorzystać z diety dukana w aplikacji, trzeba zarejestrować się i wybrać dietę na www.dietmap.pl
    sprawdź
  • 2. miejsce - Dukan Diet

    Dukan Diet zajął drugie miejsce w naszym rankingu. Aplikacja bardzo przyjazna i funkcjonalna.
    Niestety brakuje polskiej wersji językowej. W porównaniu z DietMap, dosyć uboga baza przepisów i brak gotowego planu żywieniowego.
  • 3. miejsce - Dukan Diet Pro

    Dukan Diet Pro to aplikacja skupiająca się głównie na przepisach do diety białkowej. Ich liczba jest dosyć pokaźna.
    Wadą jest brak polskiej wersji językowej oraz brak dodatkowych funkcjonalności do zarządzania dietą.
  • 4. miejsce - iDukan

    Aplikacja iDukan zajęła 4 miejsce w rankingu najlepszych aplikacji diety dukana. Program posiada sporo ciekawych funkcjonalności takich jak generowana lista zakupów bądź kontroler wagi.
    Wadą jest tylko częściowe tłumaczenie na język polski. Niestety wszystkie przepisy w aplkacji są w języku angielskim.

Obserwuj nas!

  • Facebook

    Odwiedź profil naszej strony na Facebooku!
  • Twitter

    Bądź na bierząco i obserwuj nasz profil na TT!
  • You Tube

    Subskrybuj nasz kanał na You Tube!